Театар за деца и младинци
Menu
Грдото пајче
Грдото пајче
 • Poster:
  Poster
 • 200

 • ден.

 • Купи билет:
 • Reæija:
  Дејан Дамјановски
 • Avtor:
  Ханс Кристијан Андерсен
 • Dramatizacija:
  Дејан Дамјановски
 • Scenografija:
  Кирил Василев
 • Kostimografija:
  Елена Дончева
 • Muzika:
  Љупчо Мирковски
 • Koreografija:
  Сања Шутевска
 • Igraat:
  Емра Куртишова
  Марија Ѓорѓијовска
  Изабела Новотни
  Татјана Павловска Кочовска
  Мики Анчевски
  Бојан Кирковски
  Мартин Јорданоски
 • Godina:
  2012
 • Vremetraewe:
  58 минути

Уште една лектира за основно образование, овојпат за најмладите. Познатата бајка на Ханс Кристијан Андерсен, во драматизација и режија на Дејан Дамјановски ја лансираше во насловната улога Емра Куртишова, која е дел од младите актерски сили на овој театар. Таа во полн сјај  го изигра грдото пајче, а потоа покаже дека може да блесне и во улогата на прекрасен лебед.

Бебето лебед, по грешка испилено во гнездото на една пајка ја запознава суровоста на светот во кој е роден. Поради разликите во изгледот го добива прекарот Грдо Пајче. Не може да ги прифати подбивањата на најблиските и агресијата на останатите и почнува да талка по светот, барајќи го своето јато. Како и секоја бајка и оваа има наравоучение и среќен крај. Грдото пајче на крај сепак ќе се претвори во прекрасен лебед.

Tekovni proekti

 • Мачорот во чизми
 • Снежната кралица
 • Сидарта