Театар за деца и младинци
Menu
Мачорот во чизми
Мачорот во чизми
 • Poster:
  Poster
 • 200

 • ден.

 • Купи билет:
 • Reæija:
  Игор Ивковиќ
 • Avtor:
  Горјан Милошевски
  (по мотиви од Ш. Перо)
 • Scenografija:
  Маре Трајковска-Стефаноска
 • Kostimografija:

  Маре Трајковска-Стефаноска

  Оргинални користени костими од костимографот Лира Грабул: Наметка – Волшебникот Ужвекс (од претстставата „Сказна за Царот и Овчарот“), костим-Старата жена (од претставата „Беше еднаш на дивиот Запад“)

 • Muzika:
  Виктор Апосотолвски
 • Koreografija:
  Валентино Апостоловски
 • Igraat:

  Мартин Јорданоски
  Марија Ѓорѓијовска
  Емра Куртишова
  Мики Анчевски
  Ана Левајковиќ Бошков
  Ненад Митевски
  Винета Дамческа Мојаноска
  Владимир Лазовски

  Magija:

  Гого Реквием (Георги Гавровски)

  Svetlo dizajn:

  Звездан Миљковиќ и Оливер Ставрев

  Izrabotka na rekviziti:

  Кирил Василев

  Izrabotka na kostimi:

  Љубица Велкова

  Ton majstor:

  Ангеле Насковски

  Svetlo majstor:

  Оливер Ставрев

  Mejkap:

  Игор Петрески

  Dizajn na plakat:

  Филип Кондовски

  Dizajn na katalog:

  Македонка Тошевски

  Sorabotnici za scena i kostimi:

  Николина Милутиноска, Каролина Николова, Емилија Ангеловска

  Dekorateri:

  Бујамин Селими, Мирзад Камбери, Јовица Видески

  Inspicient:

  Ѓуро Дракулоски

 • Godina:
  2017

Неуморниот патник, бистриот и брлив мачор Макс, почнува нова животна авантура. Во моментот кога неговиот газда, стариот воденичар, го напушта овој свет, тој една вечер сосема случајно ќе ги спаси волшебните чизми Енесија и Акајсија од мрачната пештера на злобниот вештер Ужвекс. Ѕверот волшебник поради тоа почнува да го уништува кралството. Без чизмите ја губи волшебната моќ. Со помош на неговиот помошник, Кенгурот Џексон, кој игра оди и пее како поп иконата Мајкл Џексон, прават пакосен план со цел да си ги врати чизмите. Мачорот Макс останува да живее со Каспер, најмладиот син на воденичарот. Макс му ветува дека ќе го ожени за принцезата Сесилија во знак на благодарност што од целиот имот на татко му тој го избрал него. Ѕверот Ужвекс дознава за нивната цел и тој со Џексон ја граба принцезата Сесилија со цел да го намами Макс да дојде во неговата пештера со чизмите за да може да си ги задржи за себе. Низ бројни комични ситуации, Макс, херојски го надмудрува злобниот Ужвекс и со помош на магионичарски трикови и илузии ја спасува принцезата Сесилија. Ова е приказна која ги глорифицира херојството, пожртвуваноста и пријателството, а ги иронизира и исмејува злобата и пакоста. Претставата е своевидно магионичарско илуминативно шоу во кое, како ретко каде, магионичарските трикови се во функција на создавање уште едно добро дело.

Игор Ивковиќ, режисер
Горјан Милошевски, автор
 

Recenzija

(globusmagazin.mk) "Мачорот во чизми" - музичко магионичарска илузионистичка бајка

(fakulteti.mk) „Мачорот во чизми“ - со илузии и трикови ги освојува децата

Pres centar

(plusinfo.mk) Премиера на „Мачорот в чизми“ утре вечер

(kurir.mk)„Мачорот во чизми“ – премиера на Театарот за деца и младинци

(netpress.com.mk) „Мачорот во чизми“ – премиера на Театарот за деца и младинци

(vistina.mk) Ппремиера на Театарот за деца и младинци на „Мачорот во чизми“

(a1on.mk) „Мачорот во чизми“ – премиера на Театарот за деца и младинци

(sitel.com.mk) „Мачорот во чизми“ - премиера на Театарот за деца и младинци

(mia.mk) „Мачорот во чизми“ - премиера на Театарот за деца и младинци

(telegraf.mk) ПРЕТСТАВА СО МАГИОНИЧАРСКИ ТРИКОВИ: „Мачорот во чизми“ од утре на сцената во Театарот за деца и младинци (ФОТО)

(kanal5.com.mk) „Мачорот во чизми“ – премиера на Театарот за деца и младинци

(republika.mk) Театарот за деца и младиници ја најави хит претставата „Мачорот во чизми“

(vecer.mk) "Мачорот во чизми" - детско шоу со магија и илузии...

(cooltura.mk) „Мачорот во чизми“ премиерно во Театарот за деца и младинци

Tekovni proekti

 • Мачорот во чизми
 • Снежната кралица
 • Сидарта