Театар за деца и младинци
Menu
Убавицата и ѕверот
Убавицата и ѕверот
 • Poster:
  Poster
 • 200

 • ден.

 • Купи билет:
 • Reæija:
  Димитар Христов
 • Avtor:
  Игор Бојовиќ
 • Scenografija:
  Александар Ношпал
 • Kostimografija:
  Александар Ношпал
 • Muzika:
  Славе Димитров
 • Koreografija:

  Александар Хаџиманов

  Prevod i prepev:

  Петре М. Андреевски

  Lektor:

  Јелица Инадевска

 • Igraat:
  Ана Левајковиќ-Бошков
  Татјана Павловска Кочовска
  Владимир Лазовски
  Драган Довлев
  Катарина Илиевска-Силјановска
  Предраг Павловски
 • Godina:
  1998
 • Vremetraewe:
  46 минути

Еден од најдобрите и најчесто поставуваните драмски текстови на младиот српски драмски писател за деца Игор Бојовиќ, во 1998 година доживеа премиера во нашиот театар. УБАВИЦАТА И ЅВЕРОТ е првата детска претстава која го надмина бројот од 300 изведби.

Суровиот и себичен принц е казнет од Злобницата Волшебница, која го претвора во ѕвер. Зарем не е така и во животот? Зарем малку сурови луѓе со тек на време станале вистински ѕверови? Само убавината, добрината и љубовта го прават она што изгледа невозможно – суровоста да се претвори во човечност. Оѕверениот ѕвер, одглумен од незаменливиот Владимир Лазовски, многу брзо ќе ја засака најубавата меѓу најубавите т.е. Убавицата, претставена од прекрасната Ана Левајковиќ-Бошков. Но, за да биде симната клетвата на Злобницата Волшебница, оригинално и енергично одиграна од Катарина Илиевска-Силјановска, ќе мора и Убавицата да го засака Ѕверот. Ова се чини како невозможна мисија, доколку Ѕверот не добие неопходна помош од неговата помошничка наречена Скакулка, лик кој со маестрална леснотија и интеракција на сцената го донесе актерката Татјана Павловска Кочовска. За нејзината актерска бравурозност зборува и меѓународната актерска награда што за оваа улога таа ја има освоено на Суботичкиот Фестивал во 1998 год.

Дали Убавицата ќе се заљуби во Ѕверот и дали тој конечно ќе си го врати човечкиот лик, останува на Вас да откриете. И покрај тоа што генерации и генерации на деца израснале со оваа претстава, се уште е една од најпосетуваните наши претстави.

Tekovni proekti

 • Мачорот во чизми
 • Снежната кралица
 • Сидарта