Театар за деца и младинци
Menu
Животинска фарма
Животинска фарма
 • Poster:
  Poster
 • 200

 • ден.

 • Купи билет:
 • Reæija:

  Александра Кардалевска

 • Avtor:
  Според истоимениот роман на Џорџ Орвел
 • Dramatizacija:
  Гај Мастерсон
 • Scenografija:
  Никола Кунгуловски
 • Kostimografija:
  Маја Димовска
 • Muzika:
  Бернејс Пропаганда
 • Igraat:
  Ненад Митевски
  Мики Анчевски
  Бојан Кирковски
  Владимир Лазовски
  Симона Спировска
  Емра Куртишова
  Наташа Петровиќ
  Марија Ѓорѓијовска
  Изабела Новотни
  Предраг Павловски
  Катарина Илиевска Силјановска
  Мартин Јорданоски
 • Godina:
  2015
Претставата е работена според истоимениот роман на Џорџ Орвел, а по драматизацијата на Гај Мастерсон.Оваа претстава зборува за вечната тема, како се распаѓаат системите кои што се изградени и зачнати со чисти идеи, за моќта и опиеноста од истата, за манипилациите и измамите и за тоа како револуциите на крајот ги јадат сопствените деца. Орвел на  саркастичен начин дава совршено прецизна слика за системите кои што цилкично се менуваат низ историјата и секогаш го имаат истиот тек и секогаш завршуваат на истиот начин, дали очигледно или скриено под илуизиите за среќно општество во кое што сите се среќни и задоволни со она малку кое што системот им дозволува да го имаат. Самата идеја да се прикаже трулежот во човечкото општество низ призмата на животните од една фарма кои што решаваат да се ослободат од човечкото ропство, изобилува со драмски потенцјал и ветува дека на еден суптилен начин ќе ја соочи публиката со она кое што всушност преставува дел од нејзиното секојдневие, без разлика на тоа каде и во кое време тоа се случува.

Кардалевска низ суптилни знаци, во една модерна и современа атмосфера, ѝ покажува на публиката дека сите ние живееме во една глобална фарма и колку и да веруваме во тоа дека можеме да ги согледаме манипулациите со кои што системот се обидува да не замајува, многу често потпаѓаме под влианието на она кое што е наше секојдневие и запаѓаме во општата летаргија на ништо не правеењето и стравот од тоа дека можеби би можело да биде и полошо, нејчесто заборавајќи дека сепак ако нешто направиме, исто толку би можело да биде и подобро.

Оваа претстава е наменета за онаа публика која во својата најрана фаза, за прв пат во животот се судира со системот.  Во она време кога општата бунтовност се буди во младите карактери, кои што во тој момент се формираат и се гладни за знаење и информации, неопходно е потоењето на една ваква претстава која што обработува едно од најважните дела ва историјата на литературата  и истовремено зборува за еден општ проблем кој веќе почнува да ги засега.

Tekovni proekti

 • Мачорот во чизми
 • Снежната кралица
 • Сидарта