Театар за деца и младинци
Menu
Зрното грашок и принцезата
Зрното грашок и принцезата
 • Poster:
  Poster
 • 200

 • ден.

 • Купи билет:
 • Reæija:

  Срѓан Јаникијевиќ

  Asistent:

  Горан Баланчевиќ

 • Avtor:
  Атанас Илков
 • Scenografija:
  Ангелина Атлагиќ
 • Kostimografija:
  Ангелина Атлагиќ
 • Muzika:
  Петар Ступел
 • Koreografija:

  Александар Хаџиманов

  Lektor:

  Јелица Инадевска

 • Igraat:
  Изабела Новотни
  Владимир Лазовски
 • Godina:
  1993
 • Vremetraewe:
  40 минути

Светски познатата бајка ПРИНЦЕЗАТА НА ЗРНО ГРАШОК, во текстот на бугарскиот драмски писател Атанас Илков во насловот претрпува промена и на нашиот репертоар се појавува како ЗРНОТО ГРАШОК И ПРИНЦЕЗАТА. Ова е убедливо најстарата наша претстава што се уште е активна. Својата премиера оваа претстава ја имаше во далечната 1993 год.

Тоа е приказна за еден млад принц кој стасал за женење, па неговите родители, кралот и кралицата, решиле да му најдат вистинска принцеза за жена. Според старите обичаи вистинска принцеза е онаа која лежејќи на кревет ќе го почувствува и најмалото зрно грашок, скриено под душекот од креветот. Иако во претставата играат само двајца, актерите Изабела Новотни и Владимир Лазовски мајсторски ја исполнуваат сцената, па така се добива впечаток како да се работи за голем актерски ансамбл. Со своето актерско умеење и искуство овие двајца на секоја изведба до солзи ги насмеваат децата.

ЗРНОТО ГРАШОК И ПРИНЦЕЗАТА во периодот од 1994 до 1998 година има освоено 4 меѓународни награди, меѓу кои и ГРАН ПРИ наградата за претстава во целина на Меународниот Фестивал БУРБОРАК 94 во Смолен, Р. Бугарија.

Tekovni proekti

 • Мачорот во чизми
 • Снежната кралица
 • Сидарта