Што е силеџија

  • Сцена: Младинска
  • Времетраење: 80 минути
  • Премиера: 18.11.2020
  • Возраст: +14
{JEVK2EMBED}

Режија: Хана Миленковска
Автори: Горјан Милошевски и Хана Милeнковска

ВВо претставата со работен наслов „Што е силеџија?“, на прв план, се опфаќаат проблемите поврзани со врсничкото насилство поточно силеџиството во едно средно училиште. На втор план, всушност подлабоко вграден во самата драмска содржина, се прикажува проблемот на силеџиството во општеството како и на гневот што го носиме во себе кој предизвикува друг гнев. Темите кои се застапени во текстот чии автори се Горјан Милошевски и Хана Миленковска (исто така режисер на претставата), произлегуваат од еден сложен синџир, од една долга верига на односи, трауми, случки, силеџии од детството, силеџии од сегашноста итн. Имено, веќе не е доволно и не помага само да се зборува за силеџиите и нивниот чин на насилство, да се прави претстава или филм во кој гледаме како насилни индивидуи малтретираат други индивидуи. Веќе живееме во време кога сме освестени за повеќеслојноста на овој проблем. Мора да се најдат причините, настаните, луѓето кои од едно нормално дете, еден чист човек направиле силеџија. Кои се силеџиите на силеџиите? Кои се факторите за еден човек да манифестира силеџиство?

 

Со режисерката, Хана, овие проблеми и овие прашања ги разгледуваме преку триаголникот: семејство, игралиште и школо. Значи причините мора да се бараат во минатото, во околните причинители, средината: фамилијата, школото и местата каде младите играат со своите другари.

 

Приказната се врти околу еден инцидент во кој учествуваат пет средношколци: Васил, Стефан, Марија, Мартин и Луција. Ги гледаме овие млади луѓе кои носат трауми од своето минато, од детството, кои се заробени во еден синџир на насилници и насилнички методи и корупција. Гледаме како ништо сериозно не се презема во врска со жртвите на насилството, како никој не реагира на гневот, агресијата што се пренесува од еден на друг, од една средина во друга, поради траумите или во име на личните интереси. Ретко кој размислува за долгата верига на односи, трауми, случки и силеџии, не се пристапува на проблемот аналитично и покомплексно. Па затоа ги гледаме и овие млади луѓе во нивната апатија, бунило, немоќ да направат нешто за да се прекрши овој синџир. Гледаме ликови поточно луѓе кои се за жал инструменти на насилството кое се пренесува одамна, од година во година, од еден на друг, како модус за опстојување, за доминација, за одбрана.

 

Овие пет луѓе се борат, тие се на раскрсница меѓу потребите, желбите на секој млад човек и тој неуништлив круг на конфликти, случки, насилници, корупција и последици.

 

Музика:

Колективен избор на музика

Кореографија:

Валентино Апостоловски

Прес центар

(time.mk) Драмата „Што е силеџија?“

(slobodnaevropa.mk)Драмата „Што е силеџија?“ премиерно во Театар за деца и младинци

(radiomof.mk) „Што е силеџија“ – претстава за „заразниот гнев“ во Театар за деца и младинци

(vecer.press) Премиера на ТДМ: „Што е силеџија“ – младинска претстава за врсничко насилство

(skopjeinfo.mk) Премиерна изведба на младинската претстава ,,Што е силеџија”

(opserver.mk) Театарот за деца и младинци со нова премиера – „Што е силеџија“

(mkd.mk) „Што е силеџија“ – нова претстава на Театарот за деца и младинци

(24.mk) Театарот за деца и младинци со нова премиера – „Што е силеџија“

(a1on.mk) Театарот за деца и младинци со нова премиера – „Што е силеџија“

(plusinfo.mk) Претставата „Што е силеџија” ќе се изведе премиерно во Театарот за деца и млади

(netpress.com.mk) Претставата „Што е силеџија” премиерно во Театарот за деца и млади

(makpress.mk) Театарот за деца и младинци со нова премиера – „Што е силеџија“

(republika.mk) Поради стравот играме улога на насилник и жртва

(ekran.mk) Н.У. Театар за деца и младинци ја најавува премерната изведба на младинската претставата „ШТО Е СИЛЕЏИЈА”

FaLang translation system by Faboba

Месечен репертоар

Јуни 2024
П В С Ч П С Н
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Маркетинг