Драган Довлев

Роден на 21.06 1970 год. во Охрид. По завршеното средно образование се запишува на Факултет за драмски уметности отсек: драмски актер во класата на професор Владимир Милчин и асс. Сузана Киранџиска.

Дипломира 1993 со претставата „Жена“ од Едвард Бонд.

 

Образование

Факултет за Драмски Уметности - Скопје, отсек Драмски Актери 1989 - 1993

НАТФИЗ „Крсто Сарафов“ - Софија, Бугарија, отсек Режија на куклен театар 1997 - 1999

Вработен во Театар за Деца и Младинци – Скопје 1994 -

Меѓународна актерска награда за анимација на куклата на Малиот Принц, во истоимената куклена претстава на меѓународниот фестивал Отон Томанич во Суботица, Србија.1997

Пост-дипломската куклена претстава ПЕПЕПЛАШКА ја поставил на сцената на Театарот за Деца и Младинци. 1998

Директор на Н. У. Театар за Деца и Младинци – Скопје 2011 - 2015

Работно искуство

Игра/играл во следниве претстави на ТДМ:

 • Спомени во ноќта
 • Беше еднаш на дивиот запад
 • Пинокио
 • Како сон
 • Малиот принц
 • Светлосиното куче петар
 • Убавицата и ѕверот
 • Двајца во еден
 • Пупи Паф
 • Могли
 • Крале Марко
 • Силјан штркот
 • Итар Пејо
 • Црвенкапа
 • Дванаесетте месеци
 • Чук чук Стојанче
 • Пердувите на жеравот
 • Ѕвезден коктел
 • Сказна за царот и овчарот
 • Кралот Кускуле Први
 • Три древни приказни
 • Попот и неговиот слуга будал
 • Волшебнта флејта
 • Баш челик
 • Телефонот
 • Дете голомеше
 • Девојчето со кибритчиња
 • Сон на летната ноќ
 • Малата сирена
 • Бескрајни соништа
 • Алиса во земјата на чудата
 • Волшебникот од Оз
 • Пипи Долгиот Чорап
 • Оливер Твист
 • Нашиот клас
 • Заспаниот разум раѓа чудовишта
 • Петар Пан
 • Пепелашка
 • Мачорот в чизми
 • Еднаш свет изградив

Претстави со Драган Довлев

 • Том Соер
 • Еднаш свет изградив
 • Пепелашка
 • Девојчето со кибритчињата
 • Алиса во Земјата на чудата
 • Убавицата и ѕверот
 • Црвенкапа
 • Дванаесетте месеци
 • Малата сирена
 • Волшебната флејта
 • Бескрајни соништа
 • Волшебникот од Оз
 • Пипи долгиот чорап
 • Оливер Твист
 • Нашиот клас
 • Мачорот во чизми
 • Петар Пан
 • Заспаниот разум раѓа чудовишта или Денес не напишав ни збор
FaLang translation system by Faboba

Месечен репертоар

Јули 2024
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Маркетинг