Винета Дамческа Мојаноска

Винета Дамческа - Мојаноска родена на 03.02.1984 год. во Прилеп 2006 година. Дипломира на факултетот за драмски уметности во Скопје, оддел драмски актер во класата на професор Кирил Ристоски и асистент Зоја Бузалковска.

 

Работно искуство

Со професионален ангажман започнува во театарот „Војдан Чернодрински – Прилеп во претставите:

 • Викенд на мртовци
 • На трета мајка
 • Рибарски Караници
 • Совршенство или смрт
 • Роберто Зуко
 • Стјуардеси
 • Хајди

Во 2007 год. се вработува во „Театар за деца и младинци“ – Скопје и има играно во следните претстави:

 • Попот и неговиот слуга Будал
 • Силјан штркот
 • Кралот Кускуле Први
 • Сказна за царот и овчарот
 • Волшебната флејта
 • Василица прекрасна
 • Итар Пејо
 • Црвенкапа
 • Баш Челик
 • Телефонот
 • Девојчето со кибритчињата
 • Дете Голомеше
 • Сон на летната ноќ
 • Малата сирена
 • Бескрајни соништа
 • Алиса во земјата на чудата
 • Рекламна бајка
 • Мачорот во чизми
 • Бајка за царот Нај
 • Петар Пан
 • Пат околу светот
  и други.

Учество во серијата „Македонски народни приказни“

Претстави со Винета Дамческа Мојаноска

 • Том Соер
 • Сонот на Вилијам
 • ТОБИ
 • Девојчето со кибритчињата
 • Алиса во Земјата на чудата
 • Црвенкапа
 • Малата сирена
 • Волшебната флејта
 • Рекламна бајка
 • Бајка за Царот Нај
 • Пат околу светот
 • Мачорот во чизми
 • Петар Пан
FaLang translation system by Faboba

Месечен репертоар

Август 2022
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Маркетинг